Eenvoudige stappen naar duurzaamheid in de mode

leuke jas

Fast fashion is ontzettend slecht voor ons milieu. Veel kledingstukken worden na 7 keer dragen al weggegooid. Dat is ontzettend zonde. Daarnaast ook niet handig voor je portemonnee. Wist je dat je enorm kunt besparen door mee te doen aan duurzame mode? In dit artikel geven je graag een paar tips hoe je in simpele stappen hier aan mee kunt doen. 

Vintage 

Vintage kleding wordt steeds hipper. Dat is ook niet gek, want deze winkels bezitten vaak over een aantal pareltjes. Unieke kledingstukken die je niet snel vindt in een kledingwinkel. Bovendien zijn er steeds meer winkels voor vintage kleding. Google maar eens een tweedehands winkel of vintage winkel in de buurt. Je zult verrast zijn met de mogelijkheden in de buurt. 

Past het niet meer? 

Wanneer een kledingstuk niet meer past, zijn er toch nog genoeg opties om het opnieuw te gebruiken. Gooi het zeker niet direct weg. Is een tweede kans nog mogelijk? Geef het dan weg aan vrienden of familie. Of geef zelfs een feestje om kleding te ruilen! Hartstikke gezellig. 

Maar je kunt natuurlijk ook online verkopen. Er zijn genoeg platforms waar dit kan. Zo verdien je ook nog eens op een oud kledingstuk en krijgt het een tweede leven. Dit kan ook vaak bij plaatselijke vintage winkels. Zij verkopen het kledingstuk en jij ontvangt een deel hiervan. 

Doneren 

Oude kleding kun je ook doneren. In veel steden is een textiel recycling programma. Van de oude kledingstukken worden nieuwe artikelen gemaakt, zoals schoonmaakdoeken. Door je kleding te doneren aan dit programma bespaar je energie, die anders werd gebruikt om deze artikelen nieuw te maken. 

Wasetiket 

Wil je zo lang mogelijk doen met je kledingstuk? Volg de instructies van het wasetiket goed op! Door de stof te behandelen zoals voorgeschreven, heb je langer plezier van het kledingstuk. Je beschadigt het niet onnodig.

Wil je nog een extra stap zetten? Gebruik geen droger voor je kleding. Laat het drogen aan de lucht. Zo krimpt je kleding minder en wordt de stof minder beschadigt. Daarnaast kun je ook helpen door losse draden of een ontbrekende knoop zelf op te lossen. Je bespaart ook geld op deze manier. 

De labels in je kleding zeggen meer en vertellen je hoe je lang plezier kunt hebben van een kledingstuk. Bekijk dit dus ook bij aanschaf. Staat er dat het kledingstuk met de hand moet worden gewassen, doe dit dan ook zeker! Het staat er niet voor niets. 

Een echte eyecatcher 

Koop niet zomaar kleding, maar wees bedachtzaam. Koop kleding waarvan je weet dat je dit stuk langdurig mooi gaat vinden. Maak een mooie mix tussen sterke basic stukken en echte eyecatchers. Zo ben jij altijd de fashionista in de ruimte en heb je langdurige plezier van de kleding. Je kunt namelijk makkelijk combineren en hebt voor elke gelegenheid de perfecte outfit.