De motorjas in zoveel verschillende soorten

Een motorjas is een essentieel onderdeel van je motorkleding. Maar net zoals er heel veel verschillende soorten motoren zijn, bestaan er ook veel soorten jassen. Het is dus prettig om hier een overzicht van te hebben. En laten wij dat net voor jou geregeld hebben. Hieronder vertellen we je namelijk meer over de diverse soorten. 

Het nut van een motorjas

Voordat we het gaan hebben over de verschillende varianten, willen we graag het nut benadrukken. Hoewel het niet wettelijk verplicht is om eentje te dragen, wordt het toch sterk aangeraden. Waarom dan? Allereerst biedt het je bescherming tijdens het rijden. Mocht je in een ongeval terecht komen, dan kun je het best een motorjas dragen. Tijdens een ongeval is de kans groot dat je nog over het asfalt glijdt. Draag je dan je normale kleding? Dan scheurt dit eenvoudig open en vervolgens is je huid aan de beurt. Motorjassen voorkomen dit probleem. Ook zorgt het ervoor dat je opvalt in het verkeer. Tegenwoordig hebben de meeste namelijk fluor elementen. Wanneer je opvalt voor andere weggebruikers is de kans op een ongeval kleiner. Tot slot biedt het ook meer comfort tijdens het rijden dan normale jassen. Ze zijn immers speciaal ontworpen voor het motorrijden. 

Diverse varianten van de motorjas

Op het gebied van materialen kan er onderscheid gemaakt worden in de wereld van de motorjas. Over het algemeen worden ze van leer, textiel of kevlar gemaakt. Leer is misschien een van de meest gebruikte materialen voor motorjassen en motorhandschoenen. Kenmerkend voor dit materiaal is dat het slijtvast is. Tijdens een glijpartij voert leer de hitte goed af en slijt het niet gemakkelijk. Het biedt dus de beste bescherming. Daarnaast kan dit materiaal aan het begin erg stug zitten. Maar met verloop van tijd vormt het zich helemaal naar jouw lichaam toe. Leer is niet waterdicht, wat nadelig kan zijn in het regenachtige Nederland. 

Dan heb je ook nog de motorjas van textiel. Het grote voordeel van textiel is dat het goed ventileert en waterdicht kan worden gemaakt. Dit laatste is afhankelijk van het soort textiel. Ook is het gemakkelijk te dragen met je normale kleding. Doordat textiel hitte minder goed afvoert, biedt het dus ook minder bescherming tijdens een glijpartij. 

Ook is er nog een onderscheid te maken op basis van de seizoenen; er bestaat namelijk een zomer- en een winter motorjas. De eerste is speciaal ontwikkeld voor de warme dagen in de zomer. Ze worden over het algemeen van textiel gemaakt omdat dit wat dunner is dan leer. Kenmerkend voor dit type jas is de goede luchtventilatie. Hierdoor krijg je een toevoer van frisse lucht en wordt de warme en vochtige lucht ook weer afgevoerd. Dan heb je ook nog de winter versie die ook vaak van textiel worden gemaakt. Dit type kenmerkt zich door de water-en winddichte elementen in de jas. Zo kun je zelfs op een regenachtige winterdag rijden. Ook bevat het vaak een thermolaag om je extra warm te houden tijdens de koude dagen.