60s Fashion – een statement

Mode zoals we weten is cyclisch en wat trendy en modieus is vandaag, is misschien niet in de mode in een maand of zo. Tegenwoordig is er een grote focus op de mode van ‘ 60s, door de modieuze ‘ 60s ‘ kleding, zoals afgebeeld in de televisieserie Mad Men. Als je kijkt naar de huidige Runway collectie van toonaangevende modeontwerpers en design huizen zoals Louis Vuitton en Prada, zul je merken dat deze ontwerpers sterk worden beïnvloed door ‘ 60s ‘ mode voor vrouwen. Volledige rokken met cinched tailles, geplooide kalf lengte rokken en tramontana jurken en bloemenprints kunnen allemaal worden gezien in deze collectie. Deze belangrijke modetrends zijn alle relikwieën van de jaren ‘ 60 en het gaat om te laten zien dat modetrends van de jaren ‘ 60 nog steeds van invloed kunnen zijn op de mode van vandaag.

Als we het over de mode van de jaren zestig hebben, kunnen we niet de hele jaren ‘ 60 een uniforme mode trend aannemen. Om ‘ 60s ‘ mode te begrijpen, moeten we het opsplitsen in de vroege jaren ‘ 60, halverwege de jaren ‘ 60 en de late jaren ‘ 60. Mode in de vroege jaren ‘ 60 werd nog steeds sterk beïnvloed door ‘ 50s ‘ mode en dit werd gekenmerkt door vrouwen die kalf lengte rokken dragen met een cinched taille en een aangename gedrukte patroon. Roklengtes waren zelden boven de knie en waren meestal bescheiden. Verzamelde en geplooide rokken waren ook modieus tijdens de jaren ‘ 60. Vroege jaren ‘ 60-mode was meer over het zijn van een soort van damesachtig en meisjesachtig trend, dan over het tonen van de huid. Rok kostuums werden beroemd gemaakt door toen First Lady Jacqueline Kennedy, en ze werden gedragen met korte boxy jassen in zachte en pasteltinten. Twinsets die niets anders dan een bijpassende Cardigan en Pullover waren, werden tijdens deze periode ook door vrouwen gedragen.

Halverwege de jaren zestig brak de vrouwenmode weg van de invloed van de jaren ‘ 50 en begon een volledig nieuwe trend te tonen. Miniskirts werden geïntroduceerd door Mary Quant en het werd een instant rage onder vrouwen. Het veranderde de mode scène volledig en elke jonge vrouw wilde een minirok in haar garderobe. Mini jurken waren ook een van de belangrijkste modetrends van de jaren 1960 en ze waren over het algemeen van een A-lijn silhouet met mouwloze ontwerpen. Mini jurken in pastel kleuren en bloemmotieven waren heel populair. Schede jurken met roklengtes die net boven de knie vallen. Naarmate het decennium vordert, bleven de roklengtes van vrouwen jurken stijgen. Zeer korte mini jurken bekend als micro minis maakte een verschijning en werd veel begunstigd door jonge vrouwen. Psychedelische prints, fluorescerende kleuren en broekpakken waren ook erg in de mode in het midden van de jaren 60. Vrouwen zijn ook begonnen met het dragen van Bell bodem broeken en capris voor het dagelijks leven. Fluweel, chiffon, polyester, kant en linnen waren de voorkeur stof materialen tijdens deze periode. (Bron: https://www.expresswear.nl/).